fredag den 13. juni 2014

Dialogisk læsning i praksis:


Video 1.
Anders er rigtig god til at forklare, hvad de forskellige begreber betyder. Han taler indlevende, og man kan se børnene lytter med. Det er rigtig smart, at læse resuméet først. Det ses, at børnene får en god teaser på, hvad der skal ske.


Video 2:
Der kom lige en dialog omkring krokodiller! Igen ser vi, at børnene er entusiastiske og gerne fortæller, hvad de mener. Anders har en åben tilgang i kropssprog og spørgemåde, når han stiller børnene spørgsmål - hvilket gør, at den generte pige i midten alligevel kommer med sit svar, og får ros for sit svar. Man ser at den generte pige efterfølgende faktisk lyser op og virker stolt.


Video 3:
Børnene er helt med i højtlæsningsmetoden. De er gået fra lyttende til deltagende i dialogen og starter selv relevante samtaler under oplæsningen.


Video 4:
Anders er supergod til at gå i øjenhøjde med børnene på en måde, hvorpå de ser ud til at føle sig trygge, forståede og deltagende.De tre børn virker trygge i den forstand, at de ikke kun er deltagende i samtale med Anders, men også relaterer til spørgsmål og svar de andre børn er kommet med.


Video 5:
FEDT! Tydeligvis er der kommet en kommentar eller en del af historien, som har noget med en elefant at gøre, og Anders er både fysisk og verbal i sin kommunikation til børnene om dette emne. Det er sjovt, ser det ud til.



Video 6:
Der lægges op til indlevelse. Og børnene griber chancen og lever sig ind i bogen og fortællingen. Det er faktisk interessant at bemærke, at der i området er en god trafik fra en vej, men børnene mærkes ikke at denne trafik. De er MED.



Video 7:


...


Video 8:
En af de gode ting ved den bog er netop, at børnene får et visuelt billede af, hvor stor Finn Hermann er efter sit store måltid. Og dét, at barnet relaterer sig selv til at antal puder svarer til hendes alder er også et udtryk for at være med i legen/oplæsningen. Så får man sagt noget, og det er noget man ved noget om!



Video 9:
Det ser ud til at fungere godt, at inddrage børnene med de forskellige dyr/mennesker, der er en del af historien, ved at de har noget, der symboliserer disse personer/dyr. De har igennem oplæsningen været opslugt af fortællingen og Anders har været meget medlevende og entusiastisk i børnenes øjenhøjde, således at trafiklarmen og eventuelle forbipasserende ikke har forstyrret situationen eller børnene.



Video 10:
Efterfølgende lavede vi en æstetisk aktivitet, hvor børnene skulle være kreative og tegne det fra historien som var mest fremtrædende i deres hukommelse. Disse billeder kan ses på Sanne Troelsgaards blog.




Vh. Friske frugter (Sanne, Anders og Christina)